Data Governance & Architecture

Stel duidelijke regels op voor je dataprocessen en zorg voor een databeleid dat meegroeit met jouw organisatie.

Tobias Pauwels

Sales Team Lead

Verbeter de kwaliteit en betrouwbaarheid van je data

Maak duidelijke afspraken over dataverantwoordelijkheden

Creëer een professioneel databeleid

Data Governance: zorg voor duidelijk eigenaarschap

Net als in het verkeer, moet je in een organisatie de regels en richtlijnen kennen om je bestemming of doel te kunnen bereiken. Data Governance is het geheel van regels, richtlijnen, taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot data in jouw organisatie. Met goede Data Governance waarborg je de kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid en juist gebruik van data.

Wie garandeert de datakwaliteit?

In veel organisaties is het datamanagementteam verantwoordelijk voor de (master)data. Maar dat team is zelden de bron van data. Die wordt aangeleverd door verschillende interne disciplines en externe partijen. Als gevolg van die inrichting zijn business experts niet in controle over hun data. En misschien nog wel erger: ze weten soms niet waar data aan moet voldoen. Hoe kan de betrouwbaarheid dan worden gewaarborgd?

Goede Data Governance is een groeiproces

Het opzetten van goede Data Governance vraagt vaak om organisatorische of procesmatige aanpassingen. Dat begint met duidelijk eigenaarschap over je data en processen. Wíe is op wélk moment verantwoordelijk voor wélke data? Ctac helpt je jouw Data Governance beleid vorm te geven en te vertalen naar praktische activiteiten en maatregelen die jouw organisatie meer controle over je data geven. Dat is een groeiproces. Door telkens je richtlijnen te toetsen, ontwikkel je uiteindelijk een professioneel beleid.

Enterprise Architecture: waarborg dataconsistentie

Naast Governance is je Enterprise Architecture een belangrijke pijler van datamanagement. Jouw applicaties, databases, processen en organisaties veranderen voortdurend. Bijvoorbeeld door overnames, assortimentwijzigingen en nieuwe verkoopkanalen en businessmodellen.

Ctac adviseert jouw organisatie op het gebied van architectuur en integratie zodat de consistentie van je data gewaarborgd blijft.

Wil jij je Data Governance op orde brengen of je Data Architecture onder de loep nemen? Onze data engineers, enterprise architecten en integratiespecialisten helpen je graag het juiste fundament te leggen. Neem contact met ons op om te bespreken waarmee we jouw organisatie kunnen ondersteunen.

 

Altijd op de hoogte van de laatste trends binnen de IT

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.