Blockchain

Blockchain helpt je transacties onomstotelijk vast te leggen zonder tussenkomst van een derde partij. Ontdek wat dat kan betekenen voor jouw organisatie.

Gerben Moerland

Director

Ontwikkel eenvoudig een private blockchain

Vergroot je operational efficiency

Haal het risico uit je transacties

Blockchain: herkomst van producten altijd en overal aantoonbaar

Je hoort de term blockchain vaak in relatie tot cryptocurrencies zoals Bitcoin. Maar blockchaintechnologie is veel breder toepasbaar. Met blockchain leg je transacties onomstreden vast zonder dat je daar een derde partij voor nodig hebt. Dat komt door de zogenoemde distributed ledger, een digitaal grootboek waarvan alle gebruikers in de keten een automatisch gesynchroniseerde kopie hebben. Hoe kan jouw organisatie die technologie inzetten?

Smart contracts

Een blockchain is perfect geschikt om veranderingen in bezit en eigendom vast te leggen. Bij dat soort situaties is namelijk vaak risico gemoeid. Denk hierbij aan het retour sturen van een bestelling. Wie is tijdens de terugreis naar de leverende partij verantwoordelijk voor jouw bestelling? De transporteur, het distributiecentrum of de consument? De verantwoordelijkheid wisselt telkens. Om het risico van aansprakelijkheid helemaal dicht te metselen, wil je alle stappen registreren op het moment dat ze plaatsvinden. Dat kan met smart contracts. Dankzij deze slimme contracten zijn veranderingen direct zichtbaar voor betrokkenen op het moment dat ze plaatsvinden. Daardoor nemen de snelheid en efficiëntie van je proces en betalingen enorm toe.

Aantoonbare herkomst in de supplychain (provenance)

Met behulp van blockchaintechnologie kun je altijd achterhalen welke weg producten hebben afgelegd in de toeleveringsketen. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij het controleren van de bewaarcondities of duurzaamheid van goederen.

1. Duurzaamheid en ethiek

Blockchain is bij uitstek geschikt om aan te tonen dat producten ethisch en duurzaam geproduceerd en verhandeld worden. Denk aan keurmerken voor fair trade of het achterhalen van de ecologische voetafdruk van een product. In China en Japan bestaan bijvoorbeeld al kledinglabels die kopers kunnen scannen om te zien waar het katoen vandaan komt en of de kledingstukken met respect voor mensenrechten zijn gemaakt.

2. Asset traceability

Blockchain kan daarnaast tussenpersonen in de logistieke keten overbodig maken. Denk aan producten die permanent gekoeld moeten worden tot en met het eindgebruik, zoals bepaalde medicijnen en versproducten. Nu moeten controleurs dat proces voortdurend waarborgen. Met blockchain zorg je dat je te allen tijde kunt aantonen waar producten bevinden.

Wil jij blockchaintechnologie toepassen in jouw keten? Neem dan contact op met Ctac. We denken mee over welke toepassingen interessant zijn voor jouw organisatie. En we kunnen samen optrekken bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld een (private) blockchain voor jouw supplychain.

Altijd op de hoogte van de laatste trends binnen de IT

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.