SAP S/4HANA ERP implementaties en migraties

Succesvolle snelle SAP S/4HANA projecten starten met een gedegen methodologie en partner die verstand heeft van jouw processen.
Sparren met onze experts?
CONTACTFORMULIER
NEEM CONTACT OP MET ONZE EXPERTS

Met Ctac je digitale transformatieproces in

De ERP-applicatie is het hart van je organisatie. Als je deze gaat vervangen, dan heeft het grote implicaties voor je organisatie en de belasting van je medewerkers. Een uitdaging die je alleen aangaat met de beste partner voor jouw organisatie.

Consultancy & advies: vind de oorzaken van je problemen

Een veelgemaakte fout is om direct op zoek te gaan naar een tool of softwarepakket om je probleem te verhelpen. Als je dat doet, blijven de oorzaken van je uitdagingen vaak onbelicht en onopgelost. Bij Ctac gaan we daarom een stap verder. Wij concentreren ons op de vraag áchter je vraag. Waarom kamp je met deze uitdaging? En is het technische hulpmiddel dat je voor ogen hebt wel echt de beste oplossing?

Breng business en IT samen

Een technologische vraag staat zelden op zichzelf. Vaak komt je vraag voort uit een businessprobleem dat gevolgen heeft voor meerdere processen in jouw organisatie. Daarom combineert Ctac business- en IT-advies. Met onze uitgebreide kennis in onze focusmarkten en een diepgaande kennis van specifieke platforms en oplossingen dagen we je uit om je aannames en ideeën kritisch te onderzoeken. Dat leidt gegarandeerd tot de beste oplossingen.

Van SAP ECC naar SAP S/4HANA migreren

Het alom gebruikte ERP-systeem SAP ECC is in 2027 end-of-life, met verlengde ondersteuning tot uiterlijk 2030. Daardoor voelen sommige gebruikers zich gedwongen om over te stappen naar SAP’s nieuwe platform S/4HANA. Toch is de keuze voor SAP S/4HANA vooral een keuze voor meer innovatiemogelijkheden en toekomstbestendigheid. In S/4HANA beschik je bijvoorbeeld over de gebruiksvriendelijke Fiori-interface en Extended Warehouse Management. Maar ook je data is in betere handen dankzij Embedded Analytics en de HANA-database. Kortom, redenen genoeg om naar S/4HANA te migreren.

Er zijn meerder manieren van SAP ECC naar SAP S/4HANA te migreren. Bekijk alle scenario’s.

SAP S/4 HANA implementatieprojecten

Maak je momenteel gebruik van een ander ERP-pakket en overweeg je SAP S/4HANA als vervangende oplossing? Bij Ctac heb je de keuze uit twee types SAP S/4HANA implementatiemethodologieën:

SAP Rise, de standaard methologie

Met SAP RISE haal je alles in huis om met behulp van een SAP Partner de stap naar S/4HANA te maken en je reis naar de Intelligent Enterprise te beginnen. Daarbij gebruikmakend van één contract en de flexibiliteit van een subscription based model, waarbij je als klant volledig wordt ontzorgd.

S/4Move, de gepersonaliseerde methodologie

Kies je toch voor een meer klassieke benadering, waarin je zelf de regie wilt nemen? Dan vind je in Ctac de partner om je te begeleiden en te ondersteunen op je route naar een succesvolle S/4HANA-implementatie. De kracht van Ctac S/4MOVE zit ‘m vooral in onze klant- en branchekennis.

SAP Rise implementatiemethodologie

Om de stap naar S/4HANA soepel en probleemloos te laten verlopen, heeft SAP een nieuw concept gelanceerd: SAP RISE. Simpel gezegd is het een verzameling aan diensten en services waarmee jouw organisatie eenvoudig naar S/4HANA kan, om vervolgens het maximale uit het systeem te halen. SAP noemt het Business Transformation as a Service. En op die manier komt jouw organisatie een belangrijke stap dichter bij het bereiken van de Intelligent Enterprise.

 

De 5 componenten van RISE

Met SAP RISE presenteert SAP een compleet pakket aan optionele services om de implementatie van S/4HANA – en het optimaal werken ermee – zo makkelijk mogelijk te maken. Het RISE-concept bestaat uit vijf componenten:

  • Hosting op de SAP S/4HANA Public of Private Cloud
  • Diverse tools & services – waaronder een Readiness Check – om de daadwerkelijke migratie te realiseren, onder begeleiding van een SAP Partner
  • SAP Business Process Intelligence om je bedrijfsprocessen (opnieuw) te modelleren
  • SAP Business Technology Platform, een cloudplatform met een speeltuin aan slimme applicaties
  • SAP Business Network, met onder andere toegang tot het Ariba Network en het Asset Intelligence Network

 

Pay-per-use onder één contract

Je kiest zelf welke componenten van SAP RISE je afneemt. En het bijzondere is dat al deze componenten onder één contract vallen, in plaats van meerdere contracten zoals voorheen. Je betaalt daarbij alleen voor wat je gebruikt. Zo presenteert SAP een volledig en gestandaardiseerd pakket om onder begeleiding van een partner, zoals Ctac, eenvoudig over te stappen naar S/4HANA.

S/4MOVE implementatiemethodologie

Je kan ervoor kiezen om geen gebruik te maken van een subscription model zoals SAP RISE, maar te gaan voor een meer klassiek licentiemodel – al dan niet in de cloud. Een mogelijke reden daarvoor kan zijn dat een dergelijk model je meer vrijheidsgraden biedt om het ERP in te passen in jouw specifieke situatie. In dat geval is SAP RISE geen optie, maar kan Ctac ondersteunen met een beproefde migratiemethode, namelijk Ctac S/4MOVE. Deze methode bestaat uit de volgende vijf stappen:

1. Inspiratie & visie

Om de volledige mogelijkheden van SAP S/4HANA te begrijpen, laten we je het zelf ervaren. Bijvoorbeeld met de S/4HANA Simulation Game waarin je verschillende businessuitdagingen moet overwinnen door S/4HANA te gebruiken en de mogelijkheden te ervaren. We bekijken de huidige situatie van je organisatie en bepalen we samen de roadmap naar S/4HANA.

2. Voorbereiding

We brengen in kaart in hoeverre jouw organisatie klaar is voor de implementatie van S/4HANA. Dat doen we bijvoorbeeld door te analyseren of je huidige gekozen inrichting je bedrijfsprocessen nog voldoende ondersteunt. We maken assessments van je huidige IT-systemen. In deze fase verkennen we tevens het migratiescenario. Is een conversie van het huidige systeem de beste keuze (Brownfield-implementatie)? of beginnen we met een schone lei (Greenfield-implementatie). De Ctac’s quick scan schetst duidelijk de huidige situatie, zo kunnen we advies op maat geven over de next steps en krijgen we scherp zicht op de impact van de overstap.

3. Toekomstige architectuur

Tijd om te bepalen waar jouw organisatie naartoe wil. Hoe moeten jouw ERP-systeem en bijbehorende processen er uiteindelijk uitzien? We tekenen het toekomstige landschap uit, inclusief de ondersteunende systemen.

4. Implementatie

Dit is de daadwerkelijke stap naar S/4HANA. Dankzij onze uitgebreide SAP kennis en jarenlange ervaring in de branches waarin we gespecialiseerd zijn, weten we exact met welke aspecten we allemaal rekening moeten houden. Ook begeleiden we jouw medewerkers in de adoptie van de nieuwe manier van werken met S/4HANA.

5. Optimalisatie

Na de implementatie is het tijd om nóg meer de vruchten van de overstap te plukken. Optimaliseer bijvoorbeeld de user experience van S/4HANA door Fiori verder uit te breiden. Vervang maatwerk in je processen door geleidelijk aan de standaardfunctionaliteiten van S/4HANA te omarmen in je organisatie. Of activeer innovaties en implementeer gewenste procesoptimalisatie met nieuwe S/4HANA functionaliteiten.

Ctac SAP S/4HANA implementaties en migraties

Lees uitgebreid over de ervaringen van onze klanten met SAP S/4HANA projecten in deze reference cases.

Speel de SAP S/4HANA Sim Game

Ben jij klaar om aan de hand van moderne technologie, in combinatie met de kwaliteiten van jou en je team op de meeste efficiënte manier je bedrijf aan te sturen? Ga dan met je collega’s de uitdaging aan en grijp de winst in de Ctac SAP S/4HANA Simulation Game.

Meer informatie

Benieuwd naar de laatste trends binnen IT-resourcing?
Wij deden uitgebreid onderzoek onder 34 bedrijven.
Download trendrapport

Wat klanten zeggen over Ctac

"Het fijne van Ctac is dat dezelfde mensen die met ons de voorbereiding uitvoerden, ook de implementatie verzorgden. Daardoor zaten we goed op dezelfde lijn en opereerden we op basis van vertrouwen. We zijn écht partners."
Jonny Coulon
CEO
"Soms wil je bepaalde cijfers in een rapportage heel specifiek kunnen downdrillen om de onderliggende gegevens te bekijken. Dat kan heel goed met embedded analytics in SAP S/4HANA."
Tom van der Molen
SAP Finance consultant
"Ctac bood de beste combinatie van service, prijs en flexibiliteit. We kunnen onze hosting gemakkelijk op- en afschalen afhankelijk van ons gebruik. "
Gijs Bleeker
Directeur ICT
JUMBO
IN BELGIË ZORGT JUMBO VOOR INZICHT MET EMBEDDED ANALYTICS IN SAP S/4HANA
Drie Belgische Jumbo vestigingen draaien inmiddels op SAP S/4HANA. Ctac zorgde dat Jumbo zonder hulp van externen álle financiële en logistieke rapportages kan bouwen waar behoefte aan is.

Heb je behoefte aan SAP specialisten om jouw team te bemensen?

Maak dan kennis met de mogelijkheden van Ctac Resourcing
Bekijk magazine

Lees meer over SAP S/4HANA

Altijd op de hoogte van de laatste trends binnen de IT

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.