De vraag naar externe SAP consultants blijft groeien. Tijd om de balans eens op te maken. Voor welke functies worden zij het meest ingehuurd? Welke trends spelen er en waar is de vraag het grootst: op functioneel of technisch vlak? In dit blog brengen we de vraag naar SAP consultants in beeld.

In de periode van maart 2019 tot maart 2021 ontvingen we bij Ctac bijna 1500 aanvragen van klanten in Nederland en België. Ruim 16% van deze vacatures waren gericht op het financiële landschap, op de voet gevolgd door de vraag naar consultants met expertise binnen Sales & Distribution (S&D) en Material Management (MM). Samen vertegenwoordigen zij ongeveer een vijfde van het totaal aantal aanvragen.

De overstap naar S/4HANA

Nu steeds meer bedrijven starten met de voorbereiding op hun overstap naar S/4HANA zien we een duidelijke trend in deze aanvragen. Tussen maart en december 2019 werd slechts bij vier procent van de aanvragen gevraagd naar expertise binnen S/4HANA. In de eerste helft van 2020 was dat bij acht procent van de aanvragen het geval.

In Q3 en Q4 van 2020 werd het verschil zelfs nog groter. Bij één op de tien aanvragen werd gevraagd naar kennis van S/4HANA. We verwachten dat deze vraag de komende jaren exponentieel blijft toenemen richting 2027, wanneer de ondersteuning van S/4-voorganger SAP ECC afloopt.

Schaarste neemt toe

Vanwege de deadline in 2027 en het feit dat nog veel bedrijven de overstap naar S/4HANA moeten maken, zal de vraag exponentieel blijven stijgen. De schaarste aan consultants wordt daardoor alleen maar groter. Begin daarom op tijd. Wacht niet te lang met het opzetten van de eerste workshops en tracks. Want als je over enkele jaren start met de implementatie en je wilt enkel consultants aantrekken met meerdere jaren ervaring binnen S/4HANA, zal je zeker niet de enige zijn.

Technisch of functioneel?

Een andere duidelijke trend die we terugzien in de aanvragen is dat zij niet langer alleen gericht zijn op technisch IT-gebied, maar dat er juist behoefte is aan functioneel advies. Bedrijven willen steeds meer hulp bij het verbeteren van hun processen en zoeken consultants met overkoepelende expertise en kennis van de industrie waarin zij werken. Het grote verschil met IT-consultancy is dat consultants de bedrijfsprocessen en voorgestelde oplossingen ook durven te betwisten. Ze hebben bij andere bedrijven soms betere oplossingen gezien die ook voor de klant in kwestie interessant kunnen zijn. Die expertise delen zij om de klant en hun SAP omgeving naar een hoger niveau tillen.

Bij Ctac kijken we dan ook verder dan enkel de technische specificaties en focussen we ons op een goede samenhang tussen techniek en bedrijfsprocessen. Dit doen we door middel van intensief contact met onze klanten en de hiring manager. Samen bespreken we de profielen van onze consultants en streven naar zowel een technische als persoonlijke fit tussen onze consultants en klanten.

 

Ook op zoek naar sterke IT-consultants? Neem direct vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken via: [email protected]