Liever het verhaal luisteren? Dat kan! Vanaf vandaag zijn we ook te beluisteren in podcast ‘The Next Level’ van BNR. Klik hier voor de hele aflevering.

Thielco Steel Solutions Group is Europees leider in roosterproductie en corrosiewerende oppervlaktebehandelingen. Het familiebedrijf uit Reuvel werkte al jaren naar volle tevredenheid met SAP ECC. Maar steeds vaker liep Thielco tegen de grenzen van de mogelijkheden van het systeem aan. Om de productiviteit en kwaliteit van de organisatie te verbeteren, was verdere digitalisatie op de werkvloer noodzakelijk. Een migratie naar SAP S/4HANA Cloud Public Edition was voor Thielco de sleutel naar een meer toekomstbestendige organisatie. Ctac hielp Thielco om SAP S/4HANA in slechts 13 weken succesvol te implementeren.

"We zijn een productiebedrijf waarbij snelheid geboden is."

Juliëtte Heldens, algemeen directeur van Thielco Steel Solutions Group

Van losse software naar geïntegreerde processen

De beperkingen van SAP ECC werden een steeds groter struikelblok voor Thielco, zegt COO Mario Noijen. “SAP ECC is een fijn en robuust systeem, maar het beperkte ons in onze groei. In SAP ECC hadden we losse software voor bijvoorbeeld personeelszaken, urenregistratie, onderhoud van ons machinepark en verwerking van in- en uitgaande facturen. Deze processen konden we niet integreren, waardoor ze zeer arbeidsintensief waren. We wilden af van die enorme berg werk. Daarom zochten we een nieuw ERP-systeem, dat onze belangrijkste automatiseringsvraagstukken kon integreren. Dat was SAP S/4HANA.”

Een uitdaging daarbij was dat de productie niet stil mocht vallen door de implementatie. “We zijn een productiebedrijf waarbij snelheid geboden is”, zegt Juliëtte Heldens, algemeen directeur van Thielco. “Als we vandaag een order krijgen, gaan we morgen produceren en ligt het overmorgen klaar. Dat is onze kracht. Je kunt niet tegen klanten zeggen: we zijn even bezig met een ERP-migratie, kom over een paar weken of maanden maar terug met je order. De migratie moest dus snel en vlekkeloos verlopen.”

Dankzij Ctac precies de juiste fit

Ctac verzorgde in het verleden de implementatie van SAP ECC bij Thielco. Beide partijen bleven daarna samenwerken. “Voor Thielco was het dan ook een logische vervolgstap om Ctac te vragen om ook SAP S/4HANA te implementeren”, zegt Heldens. In slechts dertien weken klaarde Ctac deze klus. Heldens: “Bij Thielco ligt de productie tussen kerst en oud en nieuw altijd stil. Die week moesten we dus gebruiken voor de implementatie. Begin september stelden we onszelf het doel om op 1 januari 2024 live te gaan. Dat is gelukt, dankzij Ctac. Na 1 januari konden we meteen weer verder met onze business.”

Thielco werkt in SAP S/4HANA met name op basis van best practices. “Ik ben er een voorstander van om standaarden te gebruiken”, zegt Noijen. “Je moet niet de illusie hebben dat je zelf alles beter weet. Waarom zelf het wiel opnieuw uitvinden, als je gebruik kan maken van de kennis van anderen?” Toch was er ook een uitzondering. Noijen: “We zijn een productiebedrijf dat klantorderspecifiek produceert. We willen dus graag dat het systeem een nieuwe verkooporder direct omzet in een productieorder. Die best practice bestond nog niet. De ontwikkelaars van Ctac gingen hiermee aan de slag. Dankzij de creativiteit van Ctac is er nu een oplossing voor deze specifieke uitdaging. Samen vind je zo de balans tussen best practices en een aanvulling daarop. Zo krijg je de juiste fit.”

4 krachtige cijfers/feiten van dit project

13 weken

Een succesvolle implementatie van SAP S/4HANA Cloud Public Edition in slechts dertien weken.

80%

Door gebruik te maken van best practices in SAP S/4HANA had Thielco in enkele weken 80 procent van de hoofdprocessen helder.

15 key users

Met 15 key users doorliep Thielco vóór de implementatie alle voor- en nadelen van de bestaande best practices, voor optimale efficiëntie.

Volledige adoptie

Medewerkers zagen direct de meerwaarde van SAP S/4HANA. Binnen enkele weken was er sprake van volledige adoptie.

Focus op output in plaats van administratie

Om tot een snelle, soepele implementatie te komen, zette Thielco een groep van vijftien keyusers bij elkaar. Noijen: “Deze keyusers, ieder met hun eigen specialisme, gingen aan de slag met de best practices in SAP S/4HANA. We simuleerden daarin onze processen. Zo ontdekten deze keyusers hoe alles werkte én de voordelen ten opzichte van het oude systeem. Dat hielp enorm. Door die simulaties hadden we binnen een paar weken zo’n 80 procent van onze hoofdprocessen helder.”

Sinds de livegang op 1 januari 2024, plukt Thielco de vruchten van SAP S/4HANA. Noijen: “We ontdekten direct besparingen op voorraadniveaus en geoptimaliseerde marges op de verkoop. En bij een nieuwe klantaanvraag activeert het systeem automatisch alle processen in de productieketen, van offerte tot en met facturatie. Dat hoef je allemaal niet meer zelf te bedenken. Dankzij de best practices in SAP S/4HANA krijg je aangereikt wat de beste manier is om je proces te organiseren.”

Ook op de werkvloer merkt Noijen enthousiasme over SAP S/4HANA. “Na de livegang hoorden we meteen van werknemers dat ze voordelen zagen ten opzichte van SAP ECC. Niemand logt meer in bij SAP ECC. Deze volledige adoptie is het beste bewijs voor de geslaagde implementatie.”

“Dankzij SAP S/4HANA zijn we weer in staat om te groeien”, zegt Heldens. “In onze branche is het een hele uitdaging om goed gekwalificeerd personeel te vinden en te houden. Deze automatisering met SAP S/4HANA stelt ons in staat om te groeien, zonder dat we daarvoor onze support-afdeling uit hoeven te breiden. Ons personeel kan zich nu meer focussen op output, in plaats van op administratieve taken.”

"Dankzij SAP S/4HANA zijn we weer in staat om te groeien."

Juliëtte Heldens, algemeen directeur van Thielco Steel Soluitions Group

Op weg naar een digitale fabriek

Na de succesvolle implementatie van SAP S/4HANA kijkt Noijen al verder. “Ik wil graag toe naar een volledig digitale fabriek. Dat is het einddoel van ons proces. We zijn al bezig met een eerste touchscreen-televisie in de fabriek, die ook gekoppeld is met SAP S/4HANA. Daarop kunnen medewerkers realtime alle relevante informatie vinden voor hun werk. Bijvoorbeeld de planning en werkinstructies. Hoe minder tijd het onze medewerkers kost om informatie op te zoeken of na te jagen, hoe meer tijd ze in hun werk kunnen stoppen. We willen toe naar een proces van zero defects. Een digitale fabriek is daarvoor een voorwaarde.”

“Ons doel is om uiteindelijk alle informatie digitaal te vangen en te verwerken”, zegt Noijen. “Zodat niet alleen onze medewerkers, maar ook onze klanten via SAP S/4HANA volledig inzicht hebben in de order- en productiestatus. Dat is onze stip aan de horizon. Dankzij SAP S/4HANA zijn we nu al op de goede weg, want het papierwerk loopt al fors terug. Nu de basis staat, nu kunnen we met Ctac vervolgprojecten definiëren.”

"Samen met Ctac stelden we het doel om 1 januari 2024 live te gaan. Dankzij een goede samenwerking realiseerden we binnen dertien weken een succesvolle implementatie." Juliëtte Heldens, algemeen directeur van Thielco Steel Soluitions Group

Wil jij met jouw organisatie ook een volgende stap zetten naar de toekomst?