In 1992 ging Dirk Frimout als eerste Belg de ruimte in aan boord van de spaceshuttle Atlantis. Dit avontuur leverde hem zelfs een eervolle vermelding in de Suske en Wiske strip ‘De Stervende Ster’ op. Deze blog gaat echter, ondanks de naam, niet over ruimtevoertuigen, maar over een datamanagement oplossing. Misschien niet spannend genoeg voor een Suske en Wiskeverhaal, maar zeker niet onbelangrijk voor een succesvolle data driven organisatie. In dit blog neem ik jullie mee in de drie modules van Winshuttle studio.

Wat is Winshuttle?

De Winshuttle software wordt gebruikt voor het aanleggen, onderhouden en verzamelen van SAP ERP-gegevens. Het kan worden gebruikt door business users die met Winshuttle eenvoudig zowel master- als transactionele data kunnen aanleggen en onderhouden in SAP ECC of S/4HANA. Maar Winshuttle kan ook worden ingezet door de gehele organisatie heen om op basis van real time data bedrijfsprocessen te automatiseren en te stroomlijnen met de Winshuttle webformulieren en workflow toepassingen. Het unieke aan Winshuttle is dat het de business users in staat stelt hun eigen gegevens en processen te beheren met de ondersteuning en activering van hun IT-afdelingen – maar zonder afhankelijkheid van IT-collega’s.

Winshuttle studio Transaction: power to the people!

Winshuttle studio bestaat uit drie onderdelen: Transaction, Query en Direct. De eerste in dit rijtje, transaction, is ontzettend geliefd bij gebruikers. Waarom? Omdat deze (niet-technische) businessgebruikers de mogelijkheid geeft om zelf weer verantwoordelijk te zijn voor de data. Zij kunnen via het vertrouwde Excel-spreadsheet zélf data uploaden, wijzigen en ophalen uit SAP zonder tussenkomst van de IT-afdeling. Makkelijker, sneller en minder foutgevoelig dus!

Winshuttle Studio Query: voor snelle beslissers

Winshuttle Query is een SAP-query- en analysetool waarmee je real time gegevens uit SAP kunt trekken naar vertrouwde interfaces, zoals Excel. Zo worden de medeweerkers in staat om zelf eenvoudig de benodigde data uit SAP te onttrekken voor bijvoorbeeld rapportages, waardoor je operationele en strategische besluitvormingsprocessen kunt verbeteren. Daarnaast kan Winshuttle Query in combinatie met Transaction worden ingezet voor data onderhoud. Met Winshuttle Query kan de data eenvoudig uit SAP worden onttrokken, in Excel worden aangepast en met één druk op de knop weer opnieuw orden aangelegd in SAP. Weer zonder tussenkomst van IT, maar snel door de business user die het op dát moment nodig heeft.

Winshuttle Studio Direct: efficiënt en veilig

Met Direct kun je SAP-toepassingsgegevens efficiënter beheren door BAPI’s en RFM’s te gebruiken om gegevens te laden, op te halen of aan te passen. IT kan ontspannen wetende dat toegang tot BAPI’s, RFM’s en bijbehorende Excel-uitvoer zeer veilig is en niet beschikbaar is zonder geldige SAP-inloggegevens en de juiste autorisatie. Wat overigens ook met Transaction en Query het geval is. Heb je binnen SAP geen rechten om bepaalde transactie codes te benaderen? Dan is dit ook via Winshuttle niet mogelijk.

Het beheer en verantwoordelijkheid van data wordt teruggelegd waar het hoort: bij de business user. En dit op een manier waarvoor geen technische kennis voor nodig is. Nee, gewoon via bekende interfaces zoals Excel. Geen rocket science dus, maar wel héél handig!