Cebeo bestaat in 2023 101 jaar. De afgelopen eeuw groeide het bedrijf uit tot de grootste en belangrijkste verdeler van elektrotechnisch materiaal in België. Cebeo telt 53 filialen, een hypermodern distributiecentrum en ruim 1.100 medewerkers. Professionele afnemers kunnen bij de groothandel terecht voor alle denkbare zaken, van installatiemateriaal, domotica en warmtepompen tot bekabeling, verlichting en gereedschap. Het uitgebreide assortiment van Cebeo telt meer dan 1,6 miljoen producten. Ruim 50.000 producten zijn direct uit voorraad leverbaar. Inmiddels maakt het bedrijf ruim 800 miljoen euro omzet per jaar. Naar verwachting tikt Cebeo over niet al te lange tijd een miljard euro omzet per jaar aan.

Van ERP op maat naar SAP S/4HANA

CIO Steven Depuydt is medeverantwoordelijk voor de transformatie die het bedrijf momenteel doormaakt op digitaal en businessgebied. “Onze filialen, het distributiecentrum, de webshop; uiteindelijk komt alles samen in onze ERP-oplossing. We werken al veertig jaar met een in eigen huis gemaakt ERP-systeem. Alles wat we nodig hadden, werd door onze eigen programmeurs op maat gemaakt.” Dat maatwerksysteem past niet meer bij de groeiambities en de modernisering die het bedrijf doormaakt. Om Cebeo’s digitale transformatie optimaal te ondersteunen, wordt het verouderde ERP-systeem stukje voor stukje ontmanteld en vervangen.

“We hebben gekozen voor een best of breed applicatielandschap waarbij SAP in het hart staat.”

CIO Steven Depuydt

Sonepar, SAP en Ctac

De keuze voor SAP en Ctac lag voor de hand. Cebeo is een dochterbedrijf van Sonepar, een internationaal opererend familiebedrijf dat in meer dan veertig landen actief is op het gebied van de distributie van elektrische producten en aanverwante services. SAP is één van de drie leveranciers van ERP-systemen waar Sonepar-bedrijven bij voorkeur mee werken. Met name de schaalbaarheid, de stabiliteit en de logistieke mogelijkheden van SAP maakten dat de keuze uiteindelijk op SAP S/4HANA viel. SAP’s next-gen ERP-oplossing wordt gehost in een Private Cloud op Microsoft Azure. Cebeo klopte bij Ctac aan om de implementatie te verzorgen. Ctac begeleidde eerder een vergelijkbare implementatie bij Technische Unie, ook een Sonepar-dochter.

Fase 1: Finance

Tijdens de eerste fase van de implementatie worden de financiële processen overgeheveld naar SAP S/4HANA. CFO Ingeborg Dierens: “Dit is een mooie test. Het is bovendien een mooie uitdaging om met elkaar na te denken over de manieren waarop we onze processen nog beter op kunnen zetten. Continuïteit staat daarbij voorop. Onze klanten mogen er zo weinig mogelijk van merken.” De financeprocessen zullen in juni 2024 live gaan. De volledige implementatie wordt naar verwachting in de loop van 2026 voltooid.

Over Cebeo

Cebeo uit Waregem werd in 1922 in Kortrijk opgericht door Charles Bultiauw en is gespecialiseerd in de distributie van elektrotechnisch materiaal, technische diensten en oplossingen voor de residentiële, tertiaire en industriële sector. Cebeo is marktleider in België en biedt zijn klanten een compleet aanbod in producten, ondersteuning, logistieke diensten en e-business. Cebeo maakt deel uit van de Sonepar Group.

Wil je meer informatie over SAP S/4HANA?

Tobias Pauwels

SAP project adviseur