Het Product Information Management (PIM)-platform van fabrikanten, groothandels en retailers is het hart van hun productinformatie. De bron van waarheid van alle producten binnen de organisatie. Hoe zorg je dat je interne systemen dezelfde informatie delen? Dat die informatie klopt en blijft kloppen? In dit blog geef ik je antwoord op deze vragen.

Christ Klinkenberg

Onlangs nog publiceerde de Rabobank een rapport over de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie. Om concurrerend te blijven, moet de arbeidsproductiviteit tussen nu en 2035 met 60% omhoog. Hoe? Door te automatiseren. Voor fabrikanten, groothandels en retailers werken we vanuit Ctac dan ook vaak aan een goede integratie tussen hun ERP-systeem en PIM-platform. Die integratie moet soepel en naadloos zijn. Daarom hebben we twee adapters ontwikkeld die zorgen voor automatische informatiedeling tussen inriver PIM en het ERP-systeem van SAP.

Jouw mensen hoeven met deze koppelingen niet langer meer alle informatie handmatig te controleren of zelfs maar over te typen. Je slaat met deze koppelingen daarom een grote efficiëntieslag. Je werkt sneller, minimaliseert fouten en verhoogt de kwaliteit van je productinformatie.

Koppeling 1: inriver en SAP S/4HANA

Fabrikanten, groothandels en retailers hebben dus grote behoefte aan integratie tussen inriver PIM en SAP S/4HANA. Met onze koppeling wissel je eenvoudig productinformatie uit tussen deze systemen. En extra bijzonder: de koppeling werkt twee kanten op.

Start je bijvoorbeeld als fabrikant een nieuwe productontwikkeling in S/4HANA? Dan synchroniseert S/4HANA tijdens de verschillende ontwikkelfasen via deze koppeling alle informatie over dit product ter verrijking automatisch en goed met inriver Product Information Management. Importeer je als groothandel nieuwe producten van leveranciers in inriver PIM? Dan synchroniseert deze koppeling de informatie over deze producten na productdataverrijking met S/4HANA voor verkoop.

Met deze koppeling kun je dus voor een closed loop zorgen, doordat S/4HANA en inriver PIM synchroon lopen. Commerciële informatie, USP’s, technische data, digital assets, salesinformatie, leveranciersinformatie, productrelaties: je onderhoudt het allemaal in je PIM als bron van waarheid en deelt een selectie van deze masterdata eenvoudig met S/4HANA. Update je productdata in S/4HANA die ook op je PIM bijgewerkt moeten worden? Dan ontvangt PIM die informatie via dezelfde koppeling.

Dit is bijvoorbeeld het geval als inriver PIM na import van een nieuw product en verrijking van de productdata, verkoopbare producten synchroniseert met S/4HANA. De prijzen van deze producten worden in S/4HANA onderhouden. Wanneer een groothandel vanuit PIM productassortimenten naar afnemers stuurt met de aanbevolen verkoopprijs, komt deze prijs uit je ERP dankzij de synchronisatie tussen inriver PIM en S/4HANA.

PIM en SAP spreken dezelfde taal

S/4HANA en inriver PIM synchroniseren overigens niet direct maar via de SAP Cloud Platform Integration Suite (CPI). CPI verzorgt de communicatie tussen inriver PIM en S/4HANA en gebruikt hiervoor iFlows. Deze iFlows vertalen inriver-productdataberichten naar S/4HANA-productdataberichten (API calls) en vice versa. Daarnaast transformeren iFlows data. Denk daarbij aan het omzetten van coderingen voor maateenheden. Deze iFlows leveren we standaard mee en zijn volledig aan te passen en uit te breiden.

Koppel ook inriver PIM met SAP CPQ

Gebruikt jouw verkooporganisatie SAP CPQ voor een long tail-strategie? Ook dan biedt deze koppeling een oplossing. De koppeling synchroniseert eenvoudig het totale productaanbod van al je leveranciers tussen inriver PIM en CPQ. Resulteert een CPQ-offerte in een order dan gaat deze order door naar S/4HANA inclusief alle relevante, bijbehorende informatie uit je PIM. Je ERP blijft doordoor vrij van 80% van de producten die mogelijk nooit verkocht worden én je hoeft een klant dus nooit meer ‘nee’ te verkopen.

Koppeling 2: inriver en SAP Commerce Cloud

Al in 2022 ontwikkelde Ctac in opdracht van inriver nog een koppeling: tussen inriver en SAP Commerce Cloud. In dit blog lees je alles over deze koppeling. Ook met deze adapter stuurt inriver Product Information Management rechtstreeks informatie naar SAP. Dit keer naar SAP Commerce Cloud. Via deze koppeling synchroniseer je alle gegevens tussen Commerce en PIM. Je hoeft je portfolio en alle bijbehorende commerciële en technische informatie maar vanuit één plek te onderhouden: inriver PIM. Maar je beschikt wel altijd over de meest actuele informatie in SAP Commerce Cloud. Wat dat je oplevert? Ook deze koppeling minimaliseert fouten, werkt efficiënter en biedt hogere kwaliteit van informatie.

Wil jij ook de krachten van je PIM en ERP bundelen?