Data kán enorm waardevol zijn voor je organisatie. Mits je die data goed weet om te zetten in analyses en inzichten. Het liefst op zo’n manier dat heel je organisatie ermee aan de slag kan. Maar dat kan nog best uitdagend zijn. Ontdek drie uitdagingen die vaak voorkomen bij het ontgrendelen van de waarde in je data. En waarom een business data fabric dé oplossing kan zijn. 

Klantinteracties, verkoopcijfers, marketingcampagneresultaten en voorraadgegevens – allemaal bedrijfsdata die aanzienlijke waarde voor je organisatie kunnen vertegenwoordigen. Met de inzichten die je uit deze data haalt, kun je weloverwogen beslissingen nemen die een positieve impact hebben op de prestaties van je organisatie. Deze basisbegrippen hoef je niet meer uit te leggen. Maar toch worstelen sommige organisaties nog steeds met het ontsluiten van de waarde in hun data. Waarom is dat zo?

Om de waarde van je bedrijfsdata te realiseren, moet je zowel eenvoudige als beheerste toegang tot deze gegevens hebben. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hier zijn drie veelvoorkomende uitdagingen die organisaties tegenkomen bij het toegankelijk maken van hun data.

1 – Data voor de hele organisatie

Data kan waardevol zijn voor alle medewerkers in je organisatie, van logistieke medewerkers tot marketeers en het management. Het is daarom cruciaal om data toegankelijk te maken voor de gehele organisatie. Dit roept vanzelf belangrijke vragen op: Hoe kun je dit op een gestructureerde manier doen? Hoe voorkom je ongeoorloofde toegang tot data? Hoe bepaal je wie welke informatie mag zien? Hoe garandeer je de kwaliteit van de data? Hoe zorg je ervoor dat datasets gemakkelijk te vinden en te gebruiken zijn? Wat aanvankelijk als een goed idee begint, kan door al deze nieuwe vragen snel tot verwarring leiden.

2 – Snelle toegang tot data

Als organisaties eenmaal insteken op een digitale transformatie, werkt dat vaak als een olievlek. Een positieve olievlek, welteverstaan. Steeds meer medewerkers in de organisatie willen aan de slag met data, en ze willen het snel. Hierdoor kan de centrale Business Intelligence-afdeling vaak overspoeld raken met verzoeken voor rapportages, analyses, het openstellen van nieuwe gegevensbronnen of het beschikbaar stellen van datasets. Maar meestal zijn er slechts enkele BI-specialisten beschikbaar. Het resultaat is dat de verzoeken zich opstapelen en de zakelijke kant lang moet wachten op de bevrediging van hun dataverzoeken. In het ergste geval gebeurt dit uiteindelijk helemaal niet meer.

3 – Steeds meer databronnen

Veel organisaties maken gebruik van een breed scala aan applicaties en platforms. Het ontsluiten van al deze verschillende databronnen kan soms lijken op een complex doolhof. Dataprofessionals besteden vaak uren aan het extraheren van data uit zowel SAP- als niet-SAP-applicaties. Bovendien gaat vaak de essentiële semantiek, logica en context van de data verloren. Deze moeten dan weer opnieuw worden opgebouwd, bijvoorbeeld in een datawarehouse. Dit terwijl al deze context al beschikbaar was in de oorspronkelijke bedrijfsapplicaties. Hoe meer applicaties een organisatie gebruikt, hoe langer het proces van het ontsluiten van databronnen kan duren.

Maak een business data fabric

De oplossing voor deze uitdagingen? Creëer een “business data fabric”. Zie het als een geïntegreerd weefsel van data bovenop al je applicaties en systemen. Hiermee bouw je een architectuur waarmee je alle beschikbare data in realtime kunt verbinden, stroomlijnen en beheren. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een 360-gradenbeeld van je klanten creëren door alle data uit verschillende klantgerichte applicaties samen te voegen. Of je kunt zorgen voor betere verkoopprognoses door alle relevante interne verkoopgegevens te combineren met externe gegevens over markttrends en -ontwikkelingen.

Zo’n business data fabric kun je creëren met behulp van SAP Datasphere. Met deze dataservice zorg je voor een naadloze en schaalbare toegang tot je data. Dat doe je zonder gegevens te dupliceren. Bovendien zorgt SAP Datasphere dat alle zakelijke context behouden blijft. Op die manier kun je datasets snel en overzichtelijk toegankelijk maken voor iedereen die data wil inzetten voor analyse en visualisatie. De self-service mogelijkheden van SAP Datasphere maken dit extra makkelijk. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld eenvoudig zoeken naar beschikbare datasets. Ook is het heel eenvoudig om snel te bepalen welke definities en berekeningen gehanteerd worden in bepaalde datasets.

Ontdek meer over SAP Datasphere

Stoeit jouw organisatie ook met het halen van waarde uit je data? Ontdek hoe SAP Datasphere kan helpen. Onze specialisten vertellen je graag meer over de specifieke voordelen voor jouw organisatie.

Neem contact op met onze experts.