Na een overname door de Amerikaanse multinational Owens Corning stond het IT-team van Pittsburgh Corning Europe, bekend van het innovatieve isolatiemateriaal FOAMGLAS®, voor een uitdaging. Ctac hielp het van oorsprong Belgische bedrijf om de migratie naar het systeem van het Amerikaanse moederbedrijf soepel te laten verlopen en de bestaande SAP-omgeving draaiende te houden.

In 2017 werd Pittsburgh Corning Europe overgenomen door het Amerikaanse Owens Corning, een wereldwijd toonaangevende producent van duurzame bouwmaterialen. De boodschap van Pittsburgh Corning Europe aan Ctac was toen duidelijk; er gaat een moment komen dat de samenwerking stopt. Zodra de migratie naar het SAP-systeem van Owens Corning voltooid is, moeten de wegen scheiden. Alles wordt daarna in de Verenigde Staten door het team van Owens Corning opgepakt. “Normaal gesproken bouw je, vanaf dat moment, de samenwerking geleidelijk af”, zegt Eric Op de Beeck, IT-manager van de fabrikant van hoogwaardige isolatiematerialen. Het tegenovergestelde gebeurde; de samenwerking met Ctac nam toe. Met één doel: samen ervoor zorgen dat de migratie goed verloopt én de bestaande systemen operationeel blijven.

Infrastructuur en applicaties

“Na de overname keken we hoe we FOAMGLAS®, met vestigingen in de Verenigde Staten, Europa en China, konden integreren in het algemene platform van Owens Corning. Dat ging om infrastructuur en de applicaties. We begonnen met integratie van de infrastructuur, daarna keken we naar de applicaties. De belangrijkste applicatie was SAP en natuurlijk kwam toen Ctac nog meer in beeld”, vertelt Op de Beeck, die in 2016 startte als IT-manager bij Pittsburgh Corning Europe. Het bedrijf werkte toen al acht jaar met Ctac, dat hen ondersteunde met basis- en applicatiesupport.

Intense samenwerking

Bij Pittsburgh Corning waren rond de overname zo’n 1.100 werknemers in dienst, waarvan een derde werkzaam was in België. Bij Owens Corning, de nieuwe eigenaar, werkten maar liefst 20.000 mensen. “Een compleet andere magnitude”, zegt Op de Beeck. “Het was niet meteen duidelijk hoe de migratie zou verlopen. Laat staan met welke interne mensen we dat konden doen. Medewerkers vertrokken omdat ze geen zekerheid hadden hoe ze in de nieuwe organisatie terechtkwamen.”

Zijn IT-afdeling raakte onderbezet en om het tekort aan eigen personeel op te vangen klopte Op de Beeck aan bij Ctac. En hoewel op dat moment al duidelijk was dat er een einde zou komen aan de samenwerking wanneer de migratie voltooid was, ontstond een zeer nauwe en bijzondere samenwerking. “Mensen van Ctac werden bij ons gedetacheerd. De samenwerking werd zo intens dat ook de collega’s van Owens Corning op het hoofdkantoor in het Amerikaanse Toledo overtuigd raakten van de kennis, kunde en flexibiliteit van Ctac”, vertelt hij. Medewerkers van Ctac werden als collega’s opgenomen in de organisatie van Pittsburgh Corning Europe. “We beschouwen ze als ónze mensen.”

"De samenwerking werd zo intens dat ook op het hoofdkantoor in het Amerikaanse Toledo overtuigd raakten van de kennis, kunde en flexibiliteit van Ctac”

Eric Op de Beeck, IT-manager van Pittsburgh Corning Europe

Ctac kon de puzzel leggen

In de aanloop naar de integratie van de twee organisaties, werkte het IT-team op twee sporen. Enerzijds werd de migratie voorbereid, anderzijds was het zaak de bestaande SAP-omgeving draaiende te houden. Aanvankelijk was het de bedoeling om in 2019 te migreren naar de omgeving van Owens Corning. Dat bleek niet haalbaar; deels omdat Owens Corning eerst andere migraties moest afronden en deels vanwege de reisbeperkingen door corona. Daarom werd de migratie verzet naar 1 mei 2023.

De jaren uitstel hebben veel flexibiliteit gevergd, weet Op de Beeck. De eindstreep van het project is nu in zicht en hij is Ctac enorm dankbaar. “Zonder Ctac had dit niet gekund. Dat is heel duidelijk”, zegt hij. “We kozen bewust voor een partnership met Ctac omdat we al jaren zeer tevreden met hen samenwerken. Ze hebben de juiste expertise, zowel op het vlak van SAP als onze omgeving en mensen.”

Die expertise was onmisbaar in het migratieproces, merkte hij. “Ctac kon samen met Owens Corning de puzzel wel leggen. Ze weten wat er nodig is en waarom zaken op een bepaalde manier opgezet zijn. Ze hebben een belangrijke vinger in de pap gehad bij de ‘to be’-situatie.” De Ctac-collega’s konden quasi zelfstandig werken en op hoog niveau sparren. “We hoefden geen handjes vast te houden, integendeel. We lieten ze met veel vertrouwen babbelen met de nieuwe collega’s van Owens Corning in de Verenigde Staten. Zaken konden zo snel worden afgetikt. Zonder die ervaring en de capaciteit aan mensen en kennis was dit niet gelukt.”

“Zonder Ctac had dit niet gekund. Dat is heel duidelijk” Eric Op de Beeck, IT-manager van Pittsburgh Corning Europe

Bubbel

Wat rest, als de migratie voltooid is, is nog één bijzonder project. “Als laatste effort is Ctac voor ons een bubbel aan het opzetten om de huidige, oude SAP-omgeving te isoleren in een afzonderlijke omgeving, zodat we deze kunnen archiveren op het hoofdkwartier van Owens Corning in Toledo”, zegt Op de Beeck. “Na de migratie is ons datacenter weg en we moeten er wel voor zorgen dat deze gegevens veilig worden opgeslagen.”

Als ook dat volbracht is, begint een nieuw hoofdstuk. “Het geeft een fijn gevoel dat de eindstreep in zicht is. We zijn trots op wat er gerealiseerd is en hoewel er ook na 1 mei ongetwijfeld nog wat zaken gefinetuned moeten worden, hebben we er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Waar we nog tegenaan lopen, lossen we op. Samen met Ctac.”

  • Deel via
  • Kopieer link
Naar overzicht