Ctac is actief in Nederland en België. Met ons hoofdkantoor in het Nederlandse Den Bosch, zit ik geregeld op de baan richting onze Noorderburen.  En zo kwam ik erachter dat er enkele verkeersregels zijn die opeens veranderen wanneer je de grens oversteekt. Zo kan een rijbaan in Nederland opeens ophouden: een baan wordt steeds smaller en smaller tot het opeens verdwijnt. Ook zijn de maximumsnelheden op de provinciale wegen anders dan in België en is het volledig legaal in Nederland om te fileparkeren tegen de rijrichting in. Goed dus, om voor je de grens oversteekt, je te verdiepen in de regels.

Hetzelfde geldt voor datamanagement. Het is voor een organisatie, net als voor een land, belangrijk specifieke regels en richtlijnen op te stellen om de bestemming te kunnen bereiken. Data Governance is het geheel van regels, richtlijnen, taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot data in jouw organisatie. Met goede Data Governance waarborg je de kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid en het juiste gebruik van data.

Betrouwbaarheid van data waarborgen

In veel organisaties is het datamanagementteam verantwoordelijk voor de (master)data. Maar dat team is zelden de bron van data. Die wordt aangeleverd door verschillende interne disciplines en externe partijen. Als gevolg van die inrichting zijn business experts niet in controle over hun data. En misschien nog wel erger: ze weten soms niet waar data aan moet voldoen. Hoe kan de betrouwbaarheid dan worden gewaarborgd?

Een duidelijk eigenaarschap

Het opzetten van goede Data Governance vraagt vaak om organisatorische of procesmatige aanpassingen. Dat begint met duidelijk eigenaarschap over je data en processen. Wíe is op wélk moment verantwoordelijk voor wélke data? Ctac helpt je jouw Data Governance beleid vorm te geven en te vertalen naar praktische activiteiten en maatregelen die jouw organisatie meer controle over je data geven. Dat is een groeiproces. Door telkens je richtlijnen te toetsen, ontwikkel je uiteindelijk een professioneel beleid.

Dit leidt tot betere doorstroming van data, duidelijkheid voor alle (weg)gebruikers en minder botsingen. Zoals ze in Nederland zeggen: ‘Daar kun je mee thuiskomen!’

Wil jij je Data Governance op orde brengen? Neem dan een kijkje op https://www.ctac.nl/expertises/datamanagement of neem contact met mij op. Dan kijken we samen naar de oplossing voor jouw organisatie.